Sants clama contra el feixisme!

El dia 6 d’octubre del 2013 uns 200 veïns i veïnes dels barris de Sants, ens vàrem reunir a la Plaça de Sants en Assemblea Popular, amb l’objectiu d’articular una resposta col•lectiva que evites la concentració nazi-feixista prevista pel 12 d’Octubre a la mateixa plaça. De l’assemblea en van resultar aprovats els següents punts:

  • Que els veïns dugessin a terme cassolades des dels balcons en veure feixistes o agressions per alertar altres veïns i veïnes i dissuadir els feixistes

  • Muntar cada dia a les 18h un punt de difusió a Plaça de Sants per informar a tots els veïns del que volien fer els feixistes al barri.

  • Que diverses entitats veïnals al dia següent (7 d’Octubre) anirien al districte per tal de fer pressió i que es prohibís l’acte feixista a plaça de Sants

  • Una manifestació el dijous 10 d’octubre del 2013, a les 20.00h. Que aniria de Plaça de Sants a la seu del districte per tal de mostrar el rebuig a l’acte feixista previst pel 12 d’Octubre i fer pressió per a la seva prohibició.

  • Que el mateix 12 d’Octubre a les 8h del matí es realitzaria una concentració, esmorzar i activitats a plaça de Sants.

         

Al dia següent, 7 d’Octubre, diverses entitats del barri de Sants es van reunir amb el Gerent del Districte de Sants-Montjuïc. Les entitats van exigir al Districte que s’impliques activament per tal d’impedir la concentració nazi-feixista, demanant un posicionament públic de l’equip de govern del Districte i es va comunicar la concentració veïnal per al 12 d’Octubre.

Al dia següent, 8 d’Octubre, La Favb (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona) alertava a l’opinió pública que diferents moviments d’extrema dreta d’arreu de l’Estat volien fer acte de presència als carrers de Barcelona el 12 d’octubre. Així mateix s’adreçava a la Conselleria d’Interior i a l’Ajuntament per tal de que els actes feixistes fossin prohibits.

El dia 9 d’Octubre, a petició del diputat David Fernàndez (CUP-AE), Espadaler informava que el Departament d’Interior havia prohibit la manifestació d’España en Marcha entre la plaça de Sants i plaça Espanya. Segons el conseller els neonazis només tindrien autorització per manifestar-se a la muntanya de Montjuïc. Com a reacció España en Marcha va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia.

El dia 10 d’Octubre unes 500 persones es van manifestar des de la plaça de Sants fins la seu del Districte, ocupant els quatre carrils de la via, per mostrar el seu rebuig als actes feixistes que es volien realitzar al barri el 12 d’Octubre. Així mateix, la manifestació va passar també per plaça Espanya i es va aturar davant de la comissaria de Mossos d’Esquadra, per denunciar la mort d’un home al Raval en mas de la policia.

El dia 11 d’Octubre el Tribunal Superior de Justícia tomba el recurs de ‘España en Marcha’ contra la prohibició parcial dels Mossos d’Esquadra a un tram de la manifestació feixista (entre la plaça de Sants i plaça Espanya). L’auto anul·là la possibilitat demanda per la plataforma d’iniciar la marxa a Urgell-Gran Via. La manifestació va quedar fixada per marxar des de plaça Espanya fins a Montjuïc.

A les 19h. es van dur a terme a Can Batlló unes Jornades Antifeixistes, organitzades per la Plataforma Antifeixista, a càrrec de diversos col·lectius antifeixistes. Es van realitzar xerrades per part de l’Antifaschistische Aktion Berlin, la Coordinadora Antifascista de Madrid, Varsovia Antifa, Petr Silaev (militant i escriptor antifeixista de Rússia) i una videoconferència amb Guido Caldiron (escriptor italià antifeixista). La jornada va transcórrer sense cap incident i amb una gran afluència de gent molt interessada per les intervencions que s’hi van realitzar.

El dia 12 d’Octubre centenars de veïnes de Sants i gent vinguda d’arreu es varen concentrar a la plaça de Sants des de les 8h del matí, en resposta a la crida de l’assemblea organitzada al barri per rebutjar la presència de feixistes. La jornada va començar amb un esmorzar popular. Tot i que la marxa dels feixistes va ser prohibida el dia anterior pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, no va parar d’arribar gent a la plaça i cap a dos quarts d’onze els manifestants ja tallaven la carretera de Sants. Poc després, la marxa circulava pels carrers del barri sota l’atenta mirada d’un dispositiu policial integrat per policies de paisà i quatre furgonetes de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra.

A les 11h una columna de manifestants, que ja sumava al voltant de les mil persones, enfilava cap a plaça Universitat per sumar-se a la convocatòria de la Plataforma Antifeixista. En aquest punt, el dispositiu policial també va créixer i un total de deu furgonetes de la BRIMO, juntament amb un nodrit grup de policies de paisà, han seguit la manifestació. La policia autonòmica ha filmat tota la mobilització i els parlaments de l’acte organitzat a Plaça Universitat.

La manifestació va transcórrer entre les ovacions de moltes veïnes, que des dels balcons donaven suport, amb una relativa tranquil·litat. Un motorista que portava una samarreta d’España 2000, un grupuscle ultradretà arrelat al País Valencià, es va aturar al costat de la marxa. Després d’una picabaralla amb alguns dels manifestants, una parella d’agents de paisà el va escortar a l’interior d’un bar.

A l’arribada a plaça Universitat es va incrementat la tensió amb topades amb simpatitzants espanyolistes que hi passaven. Poc després, un cordó d’agents de la BRIMO i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) va separar la manifestació de plaça Universitat dels manifestants espanyolistes que, un cop finalitzat l’acte de plaça Catalunya, passaven pel davant de la concentració antifeixista.

L’acte de la Plataforma Antifeixista va finalitzar amb parlaments de portaveus de la Coordinadora Antifascista de Madrid, la Xarxa Antifeixista per Grècia i un col·lectiu de persones migrades. Un cop l’organització va desconvocar la concentració, més d’un miler de manifestants va pujar pels carrers de l’Eixample fins arribar a plaça de Sants, on finalment la protesta va acabar amb un dinar popular.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s